Jukkiksen parhaat Silloin kun jotain tulee mieleen...

Vasemmistoliiton elvytysmalli

Talouspolitiikassa tuntuu olevan vallalla kaksi koulukuntaa: on nämä älykkäiden talousviisaiden elvytyskehoitukset, jota tukee vallitsevat talousteoriat, ja on moneen kertaan käytännössä viisaiksi havaittu. Taloushistoriastakin tuppaa näkemään että elvyttäminen huonoina aikoina on ollut käytännössä se ainoa toimiva konsepti suosta nousemiseen. Sitten on se toinen koulukunta. ”Syvennänpä lamaa säästö- ja kiristyspolitiikalla” –koulukunta. Lieneekö turha edes mainita kumpi koulukunta on maassamme vallitseva?

Kaikki suuret lamat ovat aina selätetty elvyttämisellä. Meidänkin edellinen lamamme 90-luvulla voitettiin kun vaihdettiin kiristys- ja säästöpolitiikka verohelpotuksiin. Esim televeron poistaminen kokonaan antoi mahdollisuuden eräällekin kumisaapasfirmalle tuottaa korvalle asetettavia puhelimia.

Seuraava taantuma iski sitten jo 2000-luvun alussa kun amerikan asuntokupla puhkesi, mutta nyt oltiin opittu jotakin. Elvytettiin velkarahalla ja harva meistä edes koki mitään laman tapaistakaan. Elvyttäminen kun ennaltaehkäisi koko episodin ennen kuin se alkoikaan. Tästä pisteet Matti Vanhaselle, että ei osoittanut sitä umpiluisuutta kuin suomalaispolitiikot yleensä.

Sitten tuli se Kreikan kriisi. Tällä kertaa ei elvytetty, vaan lähdettiin säästölinjoille, ja seuraukset alkoivat näkyä kenties viiveellä mutta varmuudella. Urpilaisen säästötoimet ajoivat koko suomen lamaan, tosin se tapahtui EKP:n määräyksestä. Olli Rehn messusi EU:ssa säästöpolitiikan puolesta ja vaikka talousviisas Paul Krugman sanoi tätä torakka-ajatteluksi (todista jokin ajatus vaikka miten moneen kertaan vääräksi, se nousee pöydälle uudestaan ja uudestaan) ja myöhempi kehitys todisti Krugmanin ajatuksen oikeaksi, ei suunta muuttunut. Oli selvää että Rehnistä tehtiin nykyhallituksenkin elinkeinoministeri, sillä siellä hän saa eniten vahinkoa aikaan väärällä ajattelullaan. Urpilainen sentään katosi politiikasta ymmärrettyään miten väärässä oli ollut koko ajan. Hän jopa pyysi anteeksi säästölinjaansa, joka aiheutti koko taantuman, joka pian kasvoi lamaksi.

Nykyhallitus jatkaa samoilla linjoilla edellishalllituksen kanssa. Mikään ei muuta ajattelua. Ei edes se, että EU alkoi elvyttävän politiikan, jolloin talouskäyrät alkoivat nousta hissuksiin. Meilläkin ihmeteltiin miksi talouskasvu euroopassa on jo valloillaan, mutta ei meillä. Sitä ei sentään kukaan maininnut, että EU on lähtenyt elvyttämisen tielle kun meillä taas on säästöpolitiikka edelleen keskeinen strategia. Sitäkään ei ole ihmetelty, miksi kovaa elvytystä harrastava Ruotsi kokee jo lähinnä talouden ylikuumenemista voittojen virratessa, mutta lahden toisella puolen piskuisessa Suomessa leikataan edelleen eläkkeistä ja päivähoitopaikoista ”suurina rakenneuudistuksina”.

Katsotaan asiaa sitten taloushistorian, vallitsevien talousteorioiden sekä käytännön lähikokemusten valossa, on elvyttävä koulukunta kerta toisensa jälkeen oikeassa, ja säästöpolitiikalla ei saavuteta kuin velanoton lisäämistä (ns. syömävelkaa) budjetin alijäämän paikkaamiseksi, lisätyöttömiä sekä yleistä kurjistumista ja taloussektorin näivettymistä. Joten sanomattakin on selvää, että säästöpolitiikka jos mikä pitää olla vallitseva trendi.

Älkää valittako yhtään, tehän nämä puolueet olette sinne äänestäneet…

Tämä kirjoitus nyt on itsestäänselvyyden toistelua, joka tosin ei mene talousvaikuttajien kaaliin, koska suomessa on voimassa ns. tyhmyyskarenssi. Se tarkoittaa että kun jollekin Olli Rehnille hitaasti valkenee strategiansa tuhoisuus, sitä pitää umpiluisesti jatkaa loppuun saakka, josko se jotenkin toimisi. Tyhmänylpeys on yleensä se vallitseva näkökulma. Sen vuoksi otan vähän provoavamman vaihteen ja puhun Vasemmistoliitosta.

Vasemmistoliiton elvytyspaketti

Vaalien alla Vasemmistoliitto oli ainoa, joka puhui vahvan elvytyksen puolesta. Myönnän sen verran että kun kerran luin – maksoinkin oikein rahalla – vasemmistoliiton älykkösiiven toimittaman kirjan ”Vasemmisto etsii työtä” vakuutuin, että vasemmistoliitossa on harvinaisen älykäs koulukunta. Todellisia älykköjä, intelligentsiaa, jolla on kyky analysoida asioita harvinaisen terävästi. Valitettavasti älykkyys ei ole ominaisuus, jolla pärjättäisiin vaaliuurnilla, jossa pelin voittaa tunnetusti se, joka ei vaikuta liian viisaalta äänestäjien silmissä. Tälläkin kertaa antaisin pisteet vasemmistoliitolle, joka tällä hetkellä ainoana puolueena on tilanteen hermolla. Tai sanotaan näin, että tästä lamasta ei ole mitään muuta ulospääsyä kuin elvytys, ja siihen joudutaan ennemmin tai myöhemmin. Luultavasti myöhemmin, vaiheessa jossa velanottoprosentti on jo muhkea, sillä nykyinen säästölinja ei voi muuhun johtaa kuin noidankehään jossa velkaa otetaan talouden supistumisen myötä, ja sen maksamiseen supistetaan lisää, jolloin otetaan vastaava määrä velkaa tilalle. Vaikka en minä velanottoa sinänsä vastusta, mutta kun sitä ottaa turhan takia, se on lähinnä tuhlaileva prosessi. Syömävelan sijasta samaa rahaa voisi käyttää talouden piristämiseen, joka sitten maksaisi itse itsensä takaisin.

Näin loppukaneettina voi todeta että tutkikaa itse netistä säästöpolitiikan ja talouselvytyksen mekanismeja ja seurauksia ja päätelkää itse, onko nykypolitiikassa kenties jotain vialla?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Tämä oli uskomattomin propagandapläjäys mitä olen koskaan lukenut ja samalla osoitus siitä ettei vasemmistoälymystön ole vieläkään päässyt yli jo kuopatusta Keynesistä.

Ehkä järjettömintä on kuitenkin tulkinta Suomen toimista kriisissä. Määritelmällisesti elvytys sisältää esimerkiksi julkisen alijäämän lisäämisen (tehty vuodesta 2008 noin 10% valtion budjetista verran) ja sosiaalietuuksien parantamisen (tehty, perusturvaetuuksia on kasvatettu reaalisesti kymmeniä prosentteja). Vain täydellisen sokea voi pitää tuota kiristävänä politiikkana.

Myös taloushistorian tulkinta on absurdi.

Kestävää toipumista ei tapahdu elvytystoimilla. Ne pahentavat kriisiä lähes poikkeuksetta. Elvytys joka on nostanut Suomen kustannustasoa vuodesta 2008 on luonnollisesti myös syventänyt erityisesti vientiteollisuuden ongelmia kilpailukyvyn heiketessä entisestään.

Velkaantuminen voi olla hyväksyttävää jos sillä tavoitellaan kilpailukyvyn paranemista tulevaisuudessa. Sen sijaan elvytys joka nostaa keinotekoisesti palkkoja ja hintatasoa on tuhoisa ajatus.

Jukka Nieminen

Siitähän me olemme varmasti yhtä mieltä että keynesiläinen talouspolitiikka oli yhdenlainen ratkaisu yhdenlaisessa historiallisessa tilanteessa - eikä kelloja voi kääntää taaksepäin. Se varmaan toimisi nykypäivänä yhtä hyvin kuin joku 1700-luvun merkantilismi eli ei ollenkaan. jatkoksi voisi sanoa että yhtä vähän nämä markkahaikailut ym on muuta kuin taaksepäin katsomista.

Mitä tulee elvytys vs sääästötoimet niin historia osoittaa - jota voidaan seurata aina bablyloniin saakka - että säästötoimet eivät kertaakaan historiansa aikana ole toimineet. Vai tietääkö joku antaa esimerkin jossa kurjistaminen jotenkin olisi johtanut menestykseen? tie on ollut kerta toisensa jälkeen elvytys, elvytys ja vielä kerran elvytys. se toimi niin 30-luvun laman newdealissa kuin yhtälailla hitlerin talousihmeissä. Esimerkkejä riittää elvytyksen puolesta vaikka muille jakaa.

Itse ihmettelen miten kerta toisensa jälkeen voi suosia vääriä ratkaisuja mutta kaipa se on kansanluonteessa jonka mukaan on maamme köyhä ja siksi jää - ja sen takia kun näyttää hyvältä pitää hetimiten vetää matto jalkojensa alta. Ehkä tää sit on sitä evoluutiota; tyhmä kansa tekee tyhmät ratkaisut ?

Pekka Pylkkönen

Islanti leikkasi valtion menoja 13% ja leikkasi kansalaisten ostovoimaa antamalla valuutan devalvoitua 50%. Nousu oli nopeaa vaikka hinta oli kova. Irlanti leikkasi julkisia menoja hyvin nopeaan tahtiin, katkaisi velkaantumisen ja pääsi tilanteeseen jossa se nyt sekä kasvaa nopeimmin Euroopassa että lyhentää velkaa.

Kreikka on nyt ensimmäistä kertaa 60 - luvun alun jälkeen tilanteessa jossa sen tulot ylittävät (rahoituskuluista siivotut) menot JA bkt kasvaa.

Ruotsi selvisi kriisistä nopeasti elvytyksen ja säästöjen yhdistelmällä. Se leikkasi rankasti sosiaaliturvaa mutta alensi kaikkien verotusta.

Suomi on elvyttänyt määritelmällisesti koko kriisin ajan aivan huikealla summalla ja on nyt ainoa Euroopan maa jonka talous supistuu.

Suomen ainoa huippuyliopistoon (MIT) taloustieteen proffaksi asti edennyt Holmström sanoi myös pari viikkoa sitten Hesarissa että elvytys ei Suomea voi auttaa. Ja miten se voisikaan? Vientiin elvytys vaikuttaa kaikkein negatiivisimmin ja juuri kauppataseen alijäämä on eräs suurimmista ongelmistamme.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #4

"Islanti leikkasi valtion menoja 13% ja leikkasi kansalaisten ostovoimaa antamalla valuutan devalvoitua 50%."

Niin, ja kansallisti pankit, painoi valtavasti lisää valuuttaa ja asetti maahan tiukat valuuttakontrollit. Parhaimmillaan maan inflaatioprosentti huiteli miltei 20%:ssa. Irlanti puolestaan otti useiden kymmenien miljardien apupaketit vastaan, sekä velkaantui satoja miljardeja lisää. Kreikan taloudessa taas ainoa oikeasti kasvava sektori on turismi.

Jouni Peltoniemi

No tuota noin.

Elvyytys ei ole sama kuin velkaantuminen.

Elvyytys on sitä, että velkaannutaan niin paljon, että voidaan saada ihmiset työhön maksimaalituottavuudella. Tähän on nyt noin 10% matkaa.

Velkaantumisesta taas päätettiin jo silloin, kun euroon liityttiin. Koska euro on puhtaasti liikepankkivelkapohjainen valuutta, niin vaihtoehtoja on vain velkaantua tai itkeä ja velkaantua. Leikkaukset ja yritykset pienentää velkaa pudottaa samalla BKT:tä hyvin samalla määrällä, ja esimerkkitapauksissa siten vain pahentaa velka/BKT-suhdetta. Varsinkin, kun systeemi siltikin pakottaa sen saman velan lopulta ottamaan, mutta ilman sitä elvyytysvaikutusta.

Ihan omaa tyhmyyttämme me tässä lamassa kidumme.

Valitettavasti Vasemmistokin tähän aivan liian myöhään havahtui, ja siellä edelleen aivan liian vähän auvoja ja aivan liian paljon kaikenlaisia muita sotkijoita.

Pekka Pylkkönen

Elvytys on epäterve tapa siirtää ja kasvattaa ongelmia. Rahapolitiikan elvytys kasvattaa tarpeettomasti virheinvestointien riskejä. Finanssipolitiikan elvytys taas nostaa keinotekoisesti palkkoja, tukia sekä muita kustannuksia tehden kotimaisesta tuotannosta entistä kilpailukyvyttömämpää.

Ja kyllä, määritelmällisesti se että valtio vähentää ylijäämää/lisää alijäämää ja pumppaa rahaa talouteen lähinnä sosiaalietuuksina ON elvytystä.

Tottakai velan lyhentäminen pienentää BKT:tä. Kreikka teki alijäämäisen budjetin joka vuosi alkaen 1960-luvun alusta. Sai se sillä BKT:tä toki ylös. Tällä hetkellä Irlanti maksaa velkoja ja kasvaa yli 5% vuodessa. Suomi maksoi velkojaan ja kasvoi samaan aikaan jostain 90-luvun puolivälistä aina vuoteen 2008. Ei pidä ahnehtia sellaista mitä ei ansaitse.

Jukka Nieminen Vastaus kommenttiin #5

Elvytystä on tietenkin monensorttista. Strategia on helppo päättää mutta silti saattaa olla väärät taktiset keinot. Täsmäelvytys eli jonkun tietyn sektorin verohelpotukset ovat toimineet huonosti tai ei ollenkaan. Kyllä elvytyksessä pitää olla kyse kokonaiselvytyksestä jos sille tielle lähdetään.

Meillähän ei ole käytännössä elvytetty ollenkaan sitten 2000-luvun alun asuntokuplan. säästöpolitiikka on ollut päivän sana viimeisten kahden hallituksen aikana eikä varmaan ihme että maa tuntuu menevän vessasta alas.

Yksi mielenkiintoinen skenaario on sellainen jota ei rahoiteta lisävelalla vaan taktisin keinoin jotka maksavat itse itsensä eli elvytys tavallaan alkaa rahoittamaan itse itseään.
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/elvytys-voisikin...

Sen toki tiedän että ilman tätä askelta nykylama voi kestää tarvittaessa vuosikymmeniä muun maailman kurotellessa jo taivaita. kai tässä on vähän kyse siitäkin kauanko tarvitaan aikaa että päättäjillemme alkaa tulla järki päähän.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #6

Olisin kiinnostunut kuulemaan millä määritelmällä Suomi on säästänyt?

- palkat ovat kasvaneet nopeammin kuin tuottavuus

- tulonsiirrot ovat kasvaneet nopeammin kuin inflaatio

- julkiset menot ovat kasvaneet reaalisesti, absoluuttisesti, henkeä kohden jne

- talouteen on pumpattu velkarahaa julkisen puolen toimesta n. 10% valtion budjetista vastaavaa vuosivauhtia

Mikä siis on ollut sitä talouskuripolitiikkaa? Missä ovat säästöt?

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #7

"- palkat ovat kasvaneet nopeammin kuin tuottavuus"

Tuottavuuden lasku on johtunut pääasiassa 2008 talouskriisin aiheuttamasta kysyntä- ja investointipuolen ongelmista:

http://blogit.image.fi/rahajatalous/tuottavuushypp...

"- tulonsiirrot ovat kasvaneet nopeammin kuin inflaatio"

Yhteisvaluutassa ja globaalissa markkinataloudessa sosiaaliturva ei voi seurata inflaatiota, vaan sen on pakko seurata perustarpeiden hintaa seuraavaa hintaindeksiä.

"- talouteen on pumpattu velkarahaa julkisen puolen toimesta n. 10% valtion budjetista vastaavaa vuosivauhtia

Mikä siis on ollut sitä talouskuripolitiikkaa? Missä ovat säästöt?"

Kerroinvaikutukset takaavat sen että pääasiassa leikatessa julkista budjettia, velkataakka kasvaa. Velkaantumisen kasvu ja talouskuripolitiikka eivät siis sulje toisiaan pois, vaan ovat hyvinkin läheisessä symbioosissa.

Jouni Peltoniemi Vastaus kommenttiin #5

Ei elvyytys ole se epäterve kohta tässä, vaan euro itsessään.
Jos haluat vastustaa velkaantumista ja velkaelvyytystä, silloin pitää vaihtaa euro itsepainettavaan valuuttaan.

Mutta nykysysteemissä, missä kaikki raha on 100% velkaa, ei ole mitään fundamentaalista merkitystä enää, onko sitä velkaa enemmän vai vähemmän, koska sitä joka tapauksessa on 100% rahan määrästä. Sillä taas on merkitystä miten paljon ja miten tuottavaa työtä teemme. Elvyytyksellä voidaan tätä työtä lisätä, sekä kysyntää kasvattamalla että tekemällä tuottavia julkisia investointeja esimerkiksi teihin, terveyteen ja tutkimukseen. Velkaa ei siten ole kokonaisuutena koskaan tarkoitettukaan pois maksettavaksi, vaan ehkä vain siirrettäväksi toisille. Valtio vaan joutuu toimimaan viimekätisenä kansantalouden takaajana, ja jos yksityiset eivät halua velkaantua, valtion täytyy, muuten kaikki raha häviää. Ja koska deflaatiossa yksityinen velkaantuminen romahtaa, niin valtion sitten vaan pitää vielä nostaa velkaantumista niin paljon, että inflaatio pysyy positiivisena.

Ei kreikkojenkaan ongelma velkaantumisesta ja elvyytyksestä syntynyt, vaan hillittömästä korruptiosta, jonka takia rahat kului tuottamattomasti, ja eurosta joka imee voitot kaikkein tuottavimpiin kohteisiin = Saksaan.

Se, että elvyytysrahaakin voidaan käyttää typerästi ei ole syy vastustaa elvyytystä vaan typerää rahan käyttöä. Kyllä niitä typeryyksiä löytyy kiristysrahankäytöstäkin ihan yhtä paljon.

Jos kaikki tämä velkatarina tuntuu umpihölmöltä, ymmärrät, miksi kannatan omaa rahaa.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #8

Vaikka raha onkin velkaa, se nojaa (enemmän tai vähemmän tukevasti) luottamukseen ja reaalitalouden tuotantoon - myös enenevässä määrin spekulaatioon tulevasta tuotannosta.

Rahan lisääminen talouteen jossa sillä ei ole mitään reaalista vastinetta ei auta ketään. Kaikessa pitää pyrkiä tasapainoon.

Jukka Nieminen Vastaus kommenttiin #8

"Jos kaikki tämä velkatarina tuntuu umpihölmöltä, ymmärrät, miksi kannatan omaa rahaa."

Ei omassa rahassa sinänsä vikaa, mutta sinne on vielä pitkä matka ja vaatii melkoisia mullistuksia toimiakseen. Enkä edes ole varma toimiiko se enää nykypäivänä. mutta on tietenkin sekin selvää että ilman velkaa ei voi mikään valtio pyöriä tuntia kauempaa (pohjois-korea poikkeuksena) ja valtiot vain päättävät paljonko ne ovat velkaa BKT:stään - mutta ne ovat aina jonkin verran velkaa. Itse asiassa suomen velkaantumisaste taitaa olla eu-maiden keskitasoa ja sillä olisi varaa jo investointimielessä vetää sitä halutessaan reippaastikin.

Tuossa kun vilahti esim tuo Irlanti niin sehän selvisi - ainakin hetkellisesti - talouskurimuksestaan silkalla elvytyksellä. Säästöpolitiikalla ei asian kanssa ollut mitään tekoa - päinvastoin.

http://www.talouselama.fi/uutiset/selitys+irlannin...

Irlantihan aloitti niin massiiviset verohelpotukset kesken lamaansa että sitä epäiltiin jo veroparatiisi-hommeleista. ja se kannatti; rahaa ja yrityksiä alkoi virtaamaan maahan ja talouskasvu nousi 7.7% ja nyt on se mukava ongelma että kelle maksetaan ekana velat...
Tässä on taas tyyppiesimerkki miten elvytys selättää laman kuin laman, mutta meillä kun on tota muutosvastarintaa, sen tajuaminen voi viedä Sipilältä vielä hyvän tovin.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #11

http://www.per.gov.ie/en/expenditure-trends/

Muutamassa vuodessa julkinen kulutus laski yli 15%. Aika kova talouskuri. Veronalennukset toki ovat myös positiivinen asia. Ruotsi onnistui samalla kombinaatiolla saamaan porukka töihin ja houkuttelemaan maahan rikkaita.

Jyrki Paldán

"Määritelmällisesti elvytys sisältää esimerkiksi julkisen alijäämän lisäämisen (tehty vuodesta 2008 noin 10% valtion budjetista verran) ja sosiaalietuuksien parantamisen (tehty, perusturvaetuuksia on kasvatettu reaalisesti kymmeniä prosentteja)."

Määritelmällisesti 10%:n alijäämä ei tarkoita elvytystä jos valuutta käytännössä pysyy stagflaatiossa tai jopa putoaa deflaatioon.

Perusturvan kasvu taas on ollut hyvin sidoksissa hintaindeksin kasvuun(poislukein opintotuki). Saadut tulonsiirrot kokonaisuudessaan ovat kasvaneet vuodesta 2008 alimmassa tulokymmenyksessä noin 4%, toiseksi alimmassa 6% ja kolmanneksi alimmassa 10%. Korkeammissa tulokymmenyksissä saatujen tulonsiirtojen kasvu sen sijaan on ollut huimaa. Vuodesta 2008 parhaiten ja toiseksi parhaiten tienaavat tulokymmenykset ovat kasvattaneet saamiaan tulonsiirtoja huimat noin 36%, ja kolmanneksi suurikin vielä noin 34%.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Jos kaikki tämä velkatarina tuntuu umpihölmöltä, ymmärrät, miksi kannatan omaa rahaa."

Tätä monet eurofantsuttelijat eivät halua tajuta ja monet eivät vaan ymmärrä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Katsokaa mitä Venäjällä, Brasiliassa ja Venezuelassa tapahtuu ! Tulkaa sitten kertomaan mitä diktatuuri saa aikaan. Tai oma valuutta !

Brasialiassa, Argentiinassa ja Venäjällä on oma raha! Maat ovat syvässä lamassa. Kun 28 malla on oma valuutta se on kaikkia vaihtoehtoja turvallisempi.

On täysin käsittämätöntä uskoa, ett 5 miljoomaisella pienellä kansakunalla olisi mahdollisutta toimia globaalissa taloudessa omalla valuutalla. Se johtaisi totaaliseen katastrofiin. Yksi suuri toimija valuuttamarkkinoilla voisi tuhota Suomen talouden kahdessa viikossa.

Pekka Pylkkönen

Eikä tosiaan tarvita edes ulkopuolista toimijaa. Vasemmistoälykkö päättämässä painokoneesta riittää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"On täysin käsittämätöntä uskoa, ett 5 miljoomaisella pienellä kansakunalla olisi mahdollisutta toimia globaalissa taloudessa omalla valuutalla."

Pystytkö käsittämään että Ruotsi toimii omalla valuutaallaan, miksi sitten ei Suomi? Mitä eroa käytännössä ja empiiristen todisteiden mukaan?

Jukka Nieminen

Minä en ota kantaa omaan valuuttaan, mutta aavistuksen olen sen suhteen epäilevä jos taustalla on pelkkä halu palata good old days.

Sen sijaan tiedän kyllä aivan varmuudella että tällä hetkellä vasemmistoliitto on ainoa joka ymmärtää jotakin talouspolitiikan mekanismeista vaikka kiistatta onkin liian pikkupuolue jotta pääsisi välttämättä koskaan sitä toteuttamaan. Muut puolueet ovat tyystin hakoteillä.

noh... kenties Vihreitä lukuunottamatta jotka ovat aktiivisesti puhuneet perustulon puolesta joka on tietynlainen variaatio verohelpotuksille joten yhdenlainen elvytysmalli sekin. Kun kulutuskäyrät nousevat, voidaan se kupla puhkaista ennaltaehkäisevästi ajamalla julkisen sektorin menoja alas vasta nousukaudella. Tosin vain teoriassa sillä vaikka talousviisaat puhuvatkin että elvytyksen vaikutus näkyy parhaiten leikkaamalla nousukaudella, ei yksikään politiikko ole sitä koskaan tehnyt.

Toimituksen poiminnat